Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Βιβλίο 2000

Χρεωσέ τα στη φωτιά
2000


Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
σελίδες 293
(Το βιβλίο έχει κάνει τέσσερις εκδόσεις μέχρι στιγμής.)

Επιμέλεια και Ανθολόγηση της Sadahzinia
B.D.FOXMOOR: Οι στίχοι του σε βιβλίο
"Χρέωσέ Τα Στη Φωτιά" είναι ο τίτλος του βιβλίου που κυκλοφόρησε τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη του 2000 από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Το βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή όλων των στίχων του Β.D.Foxmoor· αλλά και κάτι παραπάνω: περιέχει μόνο όσους στίχους γίνανε τραγούδια και περιληφθήκανε σε διάφορες δισκογραφικές δουλειές από το 1993 έως το 2000. Μ' άλλα λόγια, περιέχει τους στίχους που γραφτήκανε με σκοπό να γίνουνε τραγούδια, και μάλιστα σε ρυθμό και φιλοσοφία Low Bap. Απλά, με το καιρό κάποιοι άνθρωποι ένιωσαν την ανάγκη να δανειστούν τους στίχους αυτούς απ' τα τραγούδια και να τους συμμαζέψουνε σε ένα βιβλίο. Και ίσως το "Χρέωσέ Τα Στη Φωτιά" να είναι ένα από τα ελάχιστα βιβλία με παρόμοιο περιεχόμενο που κυκλοφορούν στην χώρα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το ότι το βιβλίο έχει ήδη κάνει τέσσερις εκδόσεις.
Το βιβλίο αυτό είναι ένας μικρός σταθμός – και αποτέλεσμα – στη συνεπή πορεία του Β.D.Foxmoor μέσα στο όνειρό του. Ο ίδιος, γεννημένος το 1967 στο Πέραμα του Πειραιά, άρχισε να ασχολείται με την κουλτούρα της Rap μουσικής από πολύ νεαρή ηλικία. Άκουγε οτιδήποτε είχε σχέση μ' αυτήν και μάζευε δίσκους από το 1979. Στην ηλικία των δώδεκα χρόνων, «βάφτισε» τον εαυτό του, Foxmoor (που σημαίνει η αλεπού του βάλτου). Την περίοδο 1983-1988 φοίτησε στη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων και πήγε στρατό. Όμως, αυτά που τον κρατούσαν σε επαφή με τη rap ήταν η μουσική, το μπάσκετ και το breakdance. Με το breakdance ασχολήθηκε από το 1982 έως το 1986 ενώ το μπάσκετ κράτησε μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990. Όλο αυτό το διάστημα έψαχνε να βρει μια φόρμουλα να ραπάρει με στίχους ελληνικούς. Έτσι, το 1992 δημιουργεί τους Active Member, και το 1993 κυκλοφορεί ανεξάρτητα την «Διαμαρτυρία», τον πρώτο ελληνικό hip-hop δίσκο. Παράλληλα δημιουργεί την Freestyle Productions, μια ανεξάρτητη ομάδα παραγωγής. Από τότε μέχρι την εποχή της πρώτης έκδοσης του βιβλίου είχαν κυκλοφορήσει 43 δισκογραφικές δουλειές, είτε ανεξάρτητα είτε σε συνεργασία με την Warner (και άλλες δισκογραφικές εταιρείες) και ο B.D.Foxmoor έχει συμμετάσχει στην παράγωγή ή και στους στίχους 350 και πλέον κομματιών. Η μεγαλύτερη, όμως, υπέρβαση ήταν όταν το 1995 αποφάσισε να βαφτίσει τη μουσική του Low Bap, προκειμένου να ξεχωρίσει τη θέση του από τα παγκόσμια μουσικά πράγματα. Μάλιστα, η ερμηνεία που έδωσε στο Low Bap ήταν το απλό, αυτονόητο και σοφό: "Υποστηρίζω το λόγο μου με τη ζωή μου και το αντίστροφο".
Όλα αυτά επιτεύχθηκαν χωρίς ακαδημαικές μουσικές γνώσεις μέσα σ' ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, όταν διαβάσει κανείς τους στίχους αυτού του ανθρώπου με τη σειρά που έχουν μπει στο βιβλίο, παρατηρεί την εξέλιξη της τεχνικής του και κυριότερα την πορεία της πένας του στο χαρτί που με αλματώδη βήματα ελευθερώνεται όλο και περισσότερο. Στην αρχή χρησιμοποιεί τις λέξεις μέσα σε στίχους σ' έναν ειρμό και μια σειρά όπως η ίδια του η ζωή κάπως βιαστικά και αγχωμένα, ενώ στη συνέχεια και μετά τις αναγκαίες χρονικές κι εμπειρικές διαδικασίες πιο ώριμα και συνειδητοποιημένα. Γράφοντας ψάχνει να βρει απάντηση στο μεράκι του, να περιβάλλει την τρέλα του με λίγο παραμύθι, με λίγο μαγικό στοιχείο. Ο ίδιος κάπου είχε πει: "…Η λέξη είναι για μένα εκείνο το φως που ανάβει σε κάθε βήμα μου ώστε να μπορέσω να κάνω και το επόμενο. Το μυστήριο σε μένα είναι ότι ένοιωσα την ανάγκη να 'ρθω κοντά σε κάθε λέξη και δεν ήταν αποτέλεσμα μιας συνήθειας ή μιας χρόνιας διαδικασίας· ήταν μια λύτρωση, ήταν ο ουρανός, το δάκρυ και το γέλιο μου και λυπάμαι πραγματικά που δεν ξέρω πολλά γράμματα και πολλές λέξεις ώστε να εκφράσω αυτά που έχω μέσα μου…".

Το υλικό του "Χρέωσέ τα στη φωτιά" άρχισε να συγκεντρώνεται περίπου πριν από ένα χρόνο από την Sadahzinia. Κάτι τέτοιο ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία, αφού δεν υπήρχε αρχείο και οι στίχοι ήταν γραμμένοι πρόχειρα σε διάφορα χαρτιά ή δεν υπήρχαν καν τα χειρόγραφα. Υπήρχαν ακόμα και στίχοι που έπρεπε να απομαγνητοφωνηθούν, αφού έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν είχαν αποτυπωθεί στο χαρτί, μόνο βγήκαν αυθόρμητα απ' τον B.D.Foxmoor τη στιγμή της ηχογράφησης. Έπειτα, επιλέχθηκαν κάποιες φωτογραφίες – οι περισσότερες αυθόρμητα τραβηγμένες είτε από τον ίδιο τον Μιχάλη είτε από φίλους – πιο πολύ για να δίνουν μια ανάσα σ' αυτό το φορτισμένο από λέξεις βιβλίο κι όχι για κάποιον άλλο λόγο. Το εξώφυλλο έχει το tribal - σήμα κατατεθέν - της Freestyle Productions όπου μοιάζει να έχει πάρει φωτιά. Το βιβλίο περιέχει στίχους από τους δίσκους: «Διαμαρτυρία», «I' m Still An Active Member», «Στην Ώρα Των Σκιών», «Το Μεγάλο Κόλπο», «Από τον Τόπο Της Φυγής», «Κramahoperrata», «Μύθοι Του Βάλτου», «Στη Χάση Και Στη Φέξη», «Μέρες Παράξενες, Θαυμάσιες Μέρες», καθώς και τους στίχους του B.D.Foxmoor από τους δίσκους των Βαβυλώνα, Sadahzinia και από τα projects των Brigada και Νon Grata. Τέλος, έχει τους στίχους από το «Δέντρο» (από το δίσκο-tribute στον Διονύση Σαββόπουλο) και ένα κομμάτι που έγινε σε συνεργασία με τους Asian Dub Foundation, το «Πύρινο Βιος». Ο επίλογος και η επιμέλεια του βιβλίου είναι της Sadahzinia.
Στο "Χρέωσέ Τα Στη Φωτιά" ο B.D.Foxmoor καταθέτει πρωτότυπους και ανεπιτήδευτους στίχους χωρίς να νοιάζεται εάν θίγονται ο καθωσπρεπισμός και οι δήθεν ευαισθησίες. Σε μια πρόσφατη συζήτηση είχε πει: "…οι στίχοι που δεν έχουν γίνει τραγούδια είναι ζυμάρι· μα εμένα μ' άρεσε πάντα το ψωμί…". Πραγματικά, όλο αυτό το διάστημα, τα χειρόγραφα με τους στίχους του που περνούσαν απ' τα χέρια μου, με γυρίζανε σ' εκείνες τις φορές που πάλευε να τους κάνει τραγούδι, να τους φυσήξει ζωή. Και να που ο χρόνος τα έφερε σ’ ένα βιβλίο "ψημένα", και ταμένα. Οι στίχοι αυτοί του B.D.Foxmoor σέρνουν εικόνες από το μέλλον κι από το παρελθόν, σελίδες από την ιστορία του Low Bap· και στιγμές χρεωμένες στη φωτιά…
σελίδες 293

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου